Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Μία διαφορετική Xριστουγεννιάτικη ιστορία

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Το χαρμόσυνο νέο της γέννησης του Θεανθρώπου θα προκαλέσει χαρά και αισιοδοξία σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Χαρούμενες χριστουγεννιάτικες ιστορίες θα μας θυμίσουν κάτι από το παρελθόν και η νοσταλγική διάθεση θα δώσει τη θέση της στην επιθυμία να βιώσουμε κάτι καινούργιο, κάτι που θα το θυμόμαστε μετά από χρόνια και θα χαιρόμαστε!

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Επαμεινώνδας Δεληγεώργης (1829-1879) - Βιογραφικά στοιχεία


Νομικός, δημοσιογράφος και πολιτικός, ο οποίος διατέλεσε επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 1865 έως το 1878. Διατηρεί ακόμη τον τίτλο του νεώτερου Έλληνα πρωθυπουργού, καθώς ανέλαβε για πρώτη φορά την εξουσία σε ηλικία 36 ετών.

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Το άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη "Τις πταίει"


Αναδημοσίευση από τον διαδικτυακό τόπο της εφημερίδας «Δημοκρατία» (ημερ. 29/06/2015)

Στις 29 Ιουνίου του 1874, δημοσιεύτηκε το άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη στην εφημερίδα «Καιροί». Είχε τίτλο «Τις Πταίει;» και προσπαθούσε να ρίξει φως στους παράγοντες που οδήγησαν στην πολιτική και οικονομική κρίση της χώρας. Το ιστορικό άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη με τίτλο «Τις πταίει» που οδήγησε στην περίφημη αρχή της Δεδηλωμένης. Με το άρθρο αυτό, το οποίο παρά τις αρχικές του αντιρρήσεις, δημοσιεύτηκε ανώνυμα, ο Χαρίλαος Τρικούπης ασκούσε σφοδρότατα κριτική κατά των Ανακτόρων για τις επεμβάσεις τους, που αγνοούσαν την αρχή της Δεδηλωμένης προβαίνοντας στο διορισμό κυβερνήσεων μειοψηφίας.
Το άρθρο θεωρήθηκε ότι στρέφεται κατά του Βασιλέως και μάλιστα ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του Πέτρου Κανελλίδη, εκδότη της εφημερίδας, ο οποίος συνελήφθη και προφυλακίστηκε αμέσως. Ο Χαρίλαος Τρικούπης εμφανίστηκε στον εισαγγελέα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη ως συντάκτης του άρθρου. Αφού ανακρίθηκε για περίπου τρεις ώρες προφυλακίσθηκε στις φυλακές Γκαρμπολά, όπου έμεινε για 24 ώρες. Κατόπιν, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και δεκαπέντε ημέρες αργότερα απαλλάχθηκε με βούλευμα των Πλημμελειοδικών. Ο εισαγγελέας άσκησε ανακοπή αλλά οι εφέτες τον απάλλαξαν οριστικά στις 9 Αυγούστου 1874 με δικό τους βούλευμα.

Ολόκληρο το άρθρο

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Θεόδωρος Δηλιγιάννης (1824-1905) - Βιογραφικά στοιχεία


Πολιτικός από τη Γορτυνία, απόγονος της ιστορικής και αρχοντικής οικογενείας των Δεληγιανναίων. Γεννήθηκε στα Λαγκάδια στις 19 Μαΐου 1824 και σε ηλικία 13 ετών έμεινε ορφανός. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως ανώτερος υπάλληλος του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Χαρίλαος Τρικούπης (1832-1896) - Βιογραφικά στοιχεία


Κορυφαία πολιτική προσωπικότητα του 19ου αιώνα και από τους σημαντικότερους πολιτικούς της νεώτερης Ελλάδας. Διετέλεσε επτά φορές πρωθυπουργός και συνέδεσε το όνομά του με την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της χώρας.

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος (1914-1918)



Στις αρχές του 20ού αιώνα είχε ενταθεί o αποικιακός ανταγωνισμός και η διαμάχη ανάμεσα στις Μεγάλες Δυνάμεις για τις γεωπολιτικές και οικονομικές ζώνες επιρροής τους. Παράλληλα, το Aνατολικό Zήτημα έμπαινε στην τελική του φάση με την αποσύνθεση της Οθωμανικής Aυτοκρατορίας και το διαμελισμό των εδαφών της.

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Βαλκανικοί Πόλεμοι (1912-1913)


Βαλκανικοί Πόλεμοι (1912-1913)




Ο Α' Bαλκανικός Πόλεμος άρχισε τον Oκτώβριο του 1912. Oι πρέσβεις των τριών συμμαχικών βαλκανικών χωρών, της Eλλάδας, της Σερβίας και της Bουλγαρίας στις 30 Σεπτεμβρίου/13 Οκτωβρίου 1912 επέδωσαν ένα τελεσίγραφο στην κυβέρνηση του σουλτάνου με απαιτήσεις που αφορούσαν τα δικαιώματα των χριστιανικών κοινοτήτων της Oθωμανικής Aυτοκρατορίας.

Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Η Ευρώπη του χθες, του σήμερα και του αύριο



Η Ευρώπη του χθες, του σήμερα και του αύριο





Πριν από λίγες ημέρες διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο το αναμενόμενο δημοψήφισμα με το οποίο οι Βρετανοί πολίτες αποφάσισαν την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναμφισβήτητα επρόκειτο για ένα σημαντικό γεγονός που τάραξε - τα ήδη ταραγμένα - νερά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πώς φτάσαμε όμως στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και σ’ ένα κομβικό σημείο για το μέλλον αυτού; Ας τολμήσουμε μία σύντομη ιστορική αναδρομή που θα μας βοηθήσει να «φρεσκάρουμε» τις γνώσεις μας επί του θέματος.

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Οδεύοντας προς μίαν ακόμη αλλαγή...



Το τελευταίο διάστημα έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις για το μέλλον του εκπαιδευτικού συστήματος. Έχουν προταθεί αλλαγές οι οποίες, όπως αφήνεται να εννοηθεί, κατά το μάλλον ή ήττον θα υλοποιηθούν αλλάζοντας άρδην το σκηνικό της εκπαίδευσης. Βέβαια, από τη θεωρία στην πράξη η απόσταση είναι μεγάλη κι άρα για τίποτα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι… Το μόνο για το οποίο κάποιος μπορεί να είναι σίγουρος είναι η στοχοθεσία της εκάστοτε εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Αυτή, λοιπόν, θα πρέπει να στοχεύει στη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος δομημένου με τέτοιο τρόπο ώστε όχι μόνο να παρέχει μία ολοκληρωμένη και πολύπλευρη γνώση αλλά και να «πλάθει» ανθρώπους που θα έχουν κριτική ικανότητα και παιδεία.

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

1923: Η κατάρρευση ενός ιδεολογικού οικοδομήματος ή η θεμελίωση ενός νέου;


«Διά την γεωγραφικήν της θέσιν η Ελλάς είναι το κέντρον της Ευρώπης˙ ισταμένη και έχουσα, εκ μεν δεξιών την Ανατολήν, εξ αριστερών δε την Δύσιν, προώρισται, ώστε διά μεν της πτώσεως αυτής να φωτίση την Δύσιν, διά δε της αναγεννήσεως την Ανατολήν. Το μεν πρώτον εξεπλήρωσαν οι προπάτορες ημών, το δε δεύτερον είναι εις ημάς ανατεθειμένον˙ εν τω πνεύματι του όρκου τούτου και της μεγάλης ταύτης ιδέας είδον πάντοτε τους πληρεξουσίους του έθνους να συνέρχωνται διά να αποφασίσωσιν ουχί πλέον περί της τύχης της Ελλάδος, αλλά της ελληνικής φυλής». 
Ι. Κωλέττης, Λόγος στην Εθνοσυνέλευση, 14 Ιανουαρίου 1844.
Πηγή: Κ.Θ. Δημαράς, Ελληνικός Ρωμαντισμός, Ερμής, Αθήνα 1982, σ. 405-406.

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Η Κατοχή στο Αγρίνιο και η Μαρία Δημάδη


(Απόσπασμα από τη μεταπτυχιακή εργασία «Πλατεία Δημάδη: Τόπος συγκέντρωσης – Τόπος αντιπαράθεσης», Τσάντζαλος Π. Απόστολος, 2015) 

Το Αγρίνιο στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και κατά τη διάρκεια της Κατοχής – Σύντομη ιστορική αναδρομή 

Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος, η ιταλική κατοχή και στη συνέχεια η γερμανική κατοχή έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της πόλης του Αγρινίου.

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Η πολιτιστική μας κληρονομιά



Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που διαθέτει η σύγχρονη Ελλάδα κι αυτό το έχει αναγνωρίσει και το έχει αποδεχτεί σχεδόν καθ’ ολοκληρίαν η επιστημονική κοινότητα και όχι μόνο. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι οι άλλοι πολιτισμοί είναι υποδεέστεροι. Εάν αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο από μία μερίδα ανθρώπων αυτό σημαίνει ότι οι τελευταίοι λειτουργούν με παρωπίδες και δογματισμούς. Και δε θεωρώ ότι ο ελληνικός πολιτισμός μάς έχει διδάξει μία τέτοια συμπεριφορά ή στάση έναντι των άλλων!

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Η «Ιστορία» του διαδικτύου


Ιστορία… Τι είναι Ιστορία; Θα ήταν ύβρις εάν ο γράφων προσπαθούσε να δώσει έναν ορισμό του αντικειμένου. Αυτό το έχουν πράξει -και το πράττουν- με το έργο τους Ιστορικοί που έχουν καταξιωθεί στο χώρο. Η πλειοψηφία όμως, θαρρώ, θα συμφωνούσε ότι η Ιστορία ως επιστημονικός κλάδος σχετίζεται με το παρελθόν. Θεωρητικά, λοιπόν, από τη στιγμή που θα λάβει χώρα, για παράδειγμα, ένα γεγονός και περάσει ένα κλάσμα του δευτερολέπτου αμέσως αυτό έχει περάσει στη σφαίρα του παρελθόντος. Αποτελεί, όμως, ιστορία;

Κοινωνιολογία Γ' Λυκείου - Βοήθημα "Τελική ευθεία για τις εξετάσεις"

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "24γράμματα"