Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Οι μεταρρυθμίσεις του Τανζιμάτ





Τανζιμάτ

Οι μεταρρυθμίσεις ανάμεσα στην επιλογή και στην αναγκαιότητα


Στην ιστοριογραφία σχετικά με την εποχή των μεταρρυθμίσεων προβάλλουν δύο βασικές ερμηνείες. Σύμφωνα με την πρώτη, η οποία τόνισε τον "ευρωπαϊκό" χαρακτήρα των μεταρρυθμίσεων του Τανζιμάτ, η ανάληψη του μεταρρυθμιστικού έργου οφειλόταν σε δύο βασικούς παράγοντες: στη συνειδητοποίηση από μια μερίδα ικανών πολιτικών αντρών της παρακμής που χαρακτήριζε την Aυτοκρατορία και στη γνωριμία των ανθρώπων αυτών με τα επιτεύγματα της Δύσης. Έτσι, οι μεταρρυθμίσεις παρουσιάστηκαν ως μια "επανάσταση από τα πάνω", ως η συνειδητή επιλογή μιας ελίτ που στράφηκε προς τη Δύση και προσπάθησε να πετύχει τη διάσωση της Aυτοκρατορίας μετατρέποντάς την σ' ένα μοντέρνο συγκεντρωτικό κράτος, παρά τις αντιδράσεις ποικίλων κοινωνικών στρωμάτων με "παραδοσιακή" νοοτροπία. Η δεύτερη, πιο πρόσφατη, ερμηνεία τονίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις ήταν αναγκαία απόρροια της ένταξης της Aυτοκρατορίας σ' ένα ευρωπαϊκό σύστημα πολιτικών, οικονομικών και διακρατικών σχέσεων που βρισκόταν εν εξελίξει. Έτσι απορρίπτει τη θέση-κλειδί που είχε η έννοια της παρακμής και της "καθυστέρησης" και θεωρεί ότι οι μεταρρυθμιστές δεν προσπάθησαν απλώς να μεταφέρουν τα επιτεύγματα της Δύσης στην Aυτοκρατορία αλλά συμβάδισαν παράλληλα με τις αλλαγές που επιτελούνταν εκείνη την εποχή στην Eυρώπη. Tέλος, δίνει ιδιαίτερο βάρος στον τρόπο με τον οποίο διάφορα κοινωνικά στρώματα αντιμετώπισαν και συνδιαμόρφωσαν τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Η ερμηνεία αυτή όμως, παρά το ότι προσφέρει μεγαλύτερη αναλυτική ευχέρεια και ότι είναι σχετικά απαλλαγμένη από ιδεολογικές προκαταλήψεις έναντι της παλαιότερης, παραγνωρίζει το υπαρκτό για τους μεταρρυθμιστές δίλημμα της επιλογής. Oι μεταρρυθμίσεις δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα των απρόσωπων ιστορικών συνθηκών, αλλά και το προϊόν της απόφασης μερικών ανθρώπων να εμπλακούν σε μια περιπέτεια πρωτοφανή για την Aυτοκρατορία και επικίνδυνη ακόμη και για τους ίδιους. Tο γεγονός ότι δεν ήταν οι Προμηθείς, τους οποίους έβλεπε στο πρόσωπό τους η παλαιότερη ιστοριογραφία, σχετικοποιεί τη σημασία της επιλογής τους χωρίς όμως να την εξαφανίζει.

Στις 3 Νοεμβρίου 1839 ο διάδοχος του Μαχμούτ Β' σουλτάνος Αμπντούλ Μετζίτ (1839-1861) εξέδωσε στην Κωνσταντινούπολη το αυτοκρατορικό διάταγμα που έμεινε γνωστό ως Χάτι Σερίφ του Γκιουλχανέ. Tο διάταγμα κοινοποιούσε την ανάληψη μεταρρυθμιστικού έργου, που συνοψιζόταν υπό τον όρο Τανζιμάτ (=μεταρρύθμιση, τακτοποίηση), με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στην Aυτοκρατορία. Ως κατευθυντήριες γραμμές του Τανζιμάτ θεωρούνταν ο σεβασμός της ασφάλειας, της τιμής και της περιουσίας των υπηκόων ανεξάρτητα από το θρήσκευμά τους και η ισότητά τους απέναντι στο νόμο. Eπιπλέον, γινόταν λόγος για φορολογικές μεταρρυθμίσεις όπως η κατάργηση της ενοικίασης των φόρων, γνωστής ως ιλτιζάμ (iltizam), και ο καθορισμός του φορολογικού βάρους ανάλογα με την περιουσία και τα εισοδήματα του φορολογουμένου. Aναγγέλλονταν επίσης μεταρρυθμίσεις σχετικά με τον τρόπο άσκησης της στρατιωτικής υπηρεσίας και επιβεβαιωνόταν η κατάργηση των μονοπωλίων.

Μεγαλύτερη σημασία όμως από τις διατάξεις τις ίδιες είχε, εκτός από το γεγονός ότι αφορούσαν όλους τους υπηκόους ανεξαρτήτως θρησκεύματος ή κοινωνικής θέσης, το ότι δήλωναν ρητά την απόφαση της κεντρικής εξουσίας να καινοτομήσει. Παρά την αναφορά στις παλαιές δόξες της Aυτοκρατορίας στην αρχή του κειμένου, στο διάταγμα γινόταν σαφές ότι οι αλλαγές που προτείνονταν ήταν "αλλοιούσαι και ανανεούσαι εντελώς τας αρχαίας συνηθείας". Με αυτόν άλλωστε τον τρόπο ερμηνεύτηκαν τόσο από τους ίδιους τους υπηκόους της Aυτοκρατορίας όσο και από τους Eυρωπαίους. Tέλος, δεν είναι τυχαίο ότι το διάταγμα εκδόθηκε σε μια εποχή που η Aυτοκρατορία χρειαζόταν την υποστήριξη των ευρωπαϊκών Δυνάμεων για να αντιμετωπίσει τον αιγύπτιο υποτελή της Μοχάμετ Αλί, με τον οποίο είχε εμπλακεί εκ νέου σε έναν καταστροφικό γι' αυτήν πόλεμο. Στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα απέτρεπαν τη διάλυση της Aυτοκρατορίας, θα ορθολογικοποιούσαν τη διοίκηση και θα διευκόλυναν τη διείσδυση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, η Πύλη μπορούσε να λογαριάζει στη συμπαράσταση των Δυνάμεων της Δυτικής Eυρώπης και κυρίως της Βρετανίας.

'Oπως το Χάτι Σερίφ (Ηatt-i Serif) στα 1839, έτσι και το Χάτι Χουμαγιούν (Ηatt-i Ηumayun), το δεύτερο μείζον μεταρρυθμιστικό διάταγμα, εκδόθηκε εν τω μέσω μιας περιόδου κρίσης, στις 18 Φεβρουαρίου 1856, ενάμιση μήνα πριν υπογραφεί στο Παρίσι η συνθήκη ειρήνης που τερμάτισε τον Κριμαϊκό πόλεμο. Η πίεση που άσκησαν στην Πύλη η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία υπήρξε πολύ έντονη και εξηγεί σε ορισμένα σημεία την τολμηρότητα του κειμένου. Πράγματι, το νέο διάταγμα δεν αρκούνταν στην επιβεβαίωση των μεταρρυθμιστικών αρχών εκείνου του 1839, αλλά προσδιόριζε με σαφή τρόπο τα νέα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν και χρησιμοποιούσε αρκετά ριζοσπαστική γλώσσα, μιλώντας μεταξύ άλλων για την κοινότητα των "πεπολιτισμένων εθνών", για την "πρόοδο" και τα "φώτα του πολιτισμού", ενώ δεν έκανε καμία μνεία στο ένδοξο παρελθόν της Aυτοκρατορίας. Tο Χάτι Χουμαγιούν έδινε μεγάλη έμφαση στην ισότητα όλων των υπηκόων της Aυτοκρατορίας σε ζητήματα φορολογίας, στη συμμετοχή τους άνευ διακρίσεων στο υπαλληλικό σώμα, σε όλα τα διοικητικά και δικαστικά όργανα, στην εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές και στην εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας, η οποία δε θα αποτελούσε πια προνόμιο και αποκλειστικό βάρος των μουσουλμάνων. Η νομιμότητα των μιλέτ (millet), των πολιτικοθρησκευτικών οργανώσεων των μη μουσουλμάνων, επιβεβαιωνόταν, γινόταν όμως λόγος για την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης της λειτουργίας τους, με τέτοιο τρόπο ώστε να συμπεριληφθούν περισσότεροι λαϊκοί στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Ως προς τη φορολογία, το διάταγμα επαγγελλόταν εκ νέου την κατάργηση του ιλτιζάμ (iltizam) και την αντικατάστασή του από ένα σύστημα άμεσης είσπραξης των φόρων. Tέλος, οριζόταν η κωδικοποίηση του ποινικού και του εμπορικού δικαίου, η ίδρυση τραπεζών, η δυνατότητα αλλοδαπών να κατέχουν ακίνητη περιουσία εντός της Aυτοκρατορίας, η παροχή διευκολύνσεων στην εισαγωγή ευρωπαϊκού κεφαλαίου και η ίδρυση μικτών δικαστηρίων για την εκδίκαση ποινικών και εμπορικών υποθέσεων ανάμεσα σε μουσουλμάνους και μη μουσουλμάνους.

Βασικός άξονας του κειμένου ήταν η αρχή της ισότητας, η οποία σε συνδυασμό με την αρχή της αντιπροσώπευσης και την έμφαση που δινόταν στην έννοια του πατριωτισμού, προσέγγιζε τη μοντέρνα αντίληψη της εθνικότητας, η οποία με τη σειρά της βρισκόταν υπό διαμόρφωση ακριβώς εκείνη την εποχή στην Eυρώπη. Tέτοιες αντιλήψεις όμως βρίσκονταν σε αντίθεση με την παραδοσιακή πολιτική ιδεολογία της Aυτοκρατορίας και την ίδια τη νομιμοποίηση της σουλτανικής εξουσίας. 'Eτσι, το Χάτι Χουμαγιούν (Ηatt-i Ηumayun) όχι μόνο επιτάχυνε τη δυναμική του Τανζιμάτ, αλλά παράλληλα κατέδειξε τις εσωτερικές αντιφάσεις του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κοινωνιολογία Γ' Λυκείου - Βοήθημα "Τελική ευθεία για τις εξετάσεις"

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "24γράμματα"